ביקורות קולנוע מאת אורי ברייטמן

שמש נצחית בראש צלול

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

ארה"ב 2004

בימוי: מישל גונדרי

תסריט: צ'רלי קאופמן, מישל גונדרי

שחקנים: ג'ים קארי, קייט וינסלט, קירסטן דאנסט, אלייז'ה ווד

למרות שהתרגום העברי לשמו של הסרט נשמע כמו פרסומת לחבילת תיירות בתורכיה, יש כאן תסריט מיוחד, משחק סימפטי וכמה רגעים מעניינים. בהמשך ליצירת המופת הקולנועית "ממנטו", שהצליחה לייצר תובנות רבות על הזיכרון האנושי בזכות ליקוי מוחי ומבנה מאתגר, "שמש נצחית" עוסק במשמעות הזיכרון והשיכחה ביחסים רומנטיים.


זו קומדיה רומנטית עם "טוויסט": זוג חמוד )ג'ים קארי, קייט וינסלט( שפיתח תלות הדדית, שמצידה הובילה למערכת יחסים עמוקה. הזוגיות עלתה על שרטון, והשניים מנסים למחוק זה את זה מן הזיכרון. בעזרת פריצת-דרך טכנולוגית, זה מתאפשר איכשהו )חברה בשם "לאקונה"(. ולמרות שהשניים נפגשים שוב כזרים, הם שוב מתאהבים. זה קורה גם לשתי דמויות אחרות בסיפור )אחת מהן נשואה(: המחיקה לא חיסלה את המשיכה הבסיסית ביניהם.

שמש נצחית בראש צלול
ג'ים קארי וקייט וינסלט - שמש נצחית בראש צלול

הסרט לא מתעלם מן ההיבט האתי של מחיקת זיכרון: האם זה צודק, או חוקי? האם כל אדם יכול למחוק את זכרונו בהתאם לרצונו החופשי. מה ההשלכות הרחבות של אנשים נטולי-זיכרון על המציאות שבה אנחנו חיים? וכיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיה הזאת לרעה? הסרט עונה על השאלות הללו, אבל בריפרוף. הנקודה המרכזית היא שאנחנו, הצופים, נתאהב בזוג קארי-וינסלט, ושנרצה מאוד שיחזרו להיות ביחד. התסריט נותן לנו להאמין שהזוגיות שלהם היא סינרגטית, דהיינו מפצה על חסרונותיהם ומחזקת את יתרונותיהם.


מבחינה דרמטית ואינטלקטואלית, הסיפור של 'שמש נצחית' נופל בהרבה מ"ממנטו" המתוחכם והוירטואוזי. מבחינה קולנועית, יש כמה סצינות שמנסות להשתמש באפקטים חזותיים כדי להמחיש תהליך כללי של מחיקה, היעלמות, הישאבות ושיברון. זה נחמד, אבל לא מרשים. בסופו של דבר, נדמה שלסרט הזה אין הרבה יותר מה לומר מלבד "אתה יכול לנסות לשכוח מישהו שאהבת, אבל אתה לעולם לא תוכל להפסיק לאהוב אותו לגמרי". ובשביל מסר כה פשטני ודביק, לא צריך את "שמש נצחית בראש צלול", ולא יעזרו כאן ציטוטי ניטשה.

השמש אולי נצחית, אבל הלינק הבא אינו ממש צלול