גדר, חומה, גבול
סידרה דוקומנטרית בשלושה פרקים
מאת אלי כהן, אתי אברמוב
ישראל, 2005
180 דקות (עברית וערבית, כתוביות בעברית)
יש בעולם ארוכות ממנה, יש קטלניות ממנה, אך אין גדר מעוררת מחלוקת כמוה. שמות רבים נתנו לגדר ההפרדה: "מכשול קו התפר", "חומת האפרטהייד", "גדר נגד טרור", "גדר סיפוח אדמות", אך לרוב היא ידועה בשם "ה-גדר".
הסדרה "גדר, חומה, גבול..." צולמה במשך שלוש וחצי שנים. היא עוקבת אחרי הסיבות להקמת הגדר, המפעל ההנדסי שכרוך בכך, והתוצאות של הקמתה לגבי התושבים משני עברי הגדר.
פרק א': השלב הראשון
הפרק הראשון מתרכז בסיבות להקמת הגדר, הכוחות שפעלו בעד ונגד הקמתה, התנועה העממית שדחפה לבניית הגדר, השאלה איך נקבע התוואיהאם משיקולים ביטחוניים בלבד או משיקולים מדיניים? הפגיעה בחיי התושבים פלסטינים, ולעומת זאת הירידה החדה במעשי טרור בקטעים שהגדר הוקמה ותופעלה.
פרק ב': המלחמה על הגדר
הקו המפריד בין תומכי הגדר ובין השוללים אותה לא מקביל לחלוקה הלאומית "ישראלים / פלסטינים". רוב האזרחים הישראלים בעד הגדר. אבל מיעוט משמעותי מתנגד לה. המתנגדים לגדר הם המתנחלים ומחנה הימין מחד, והשמאל הקיצוני מאידך. גם בקרב ערביי ישראל רבים תומכים בגדר. אלו הם אותם ערבים ששוכנים בקרבת הקו הירוק.
פרק ג': כותל בירושלים
כל דבר שקשור בירושלים הוא מורכב ומסובך, וכזהו גם חלק הגדר המכונה "עוטף ירושלים". מספר דברים מייחדים את הגדר בירושלים. ראשית, בירושלים הגדר הופכת לחומה. שנית, החומה מונעת ומווסתת תנועת פלסטינים מהגדה ומהפריפריה אל העיר, אך משאירה רבע מליון פלסטינים בתחומה הישראלי של החומה. בנוסף, בעוד שבעיני הישראלים החומה היא אמצעי המבטיח את איחוד העיר, הרי שבעיני הפלסטינים היא מחלקת את העיר (העיר רבתי) לשניים, ומנתקת את שני חלקי האוכלוסיה הפלסטינית זה מזה.
דע מהי גדר ההפרדה
|